Tepung kentang



Tepung kentang

Deskripsi

Deskripsi

Tepung kentang adalah tepung yang diekstrak dari kentang. Sel dari akar umbi dari tanaman kentang mengandung butiran tepung. Untuk mengekstrak tepung tersebut, kentang dihancurkan; butiran tepung dikeluarkan dari sel yang telah hancur. Tepung tersebut kemudian dicuci dan dikeringkan menjadi bubuk. Wikipedia
Kandungan Gizi
Sumber termasuk:USDA
Jumlah Per 
Kalori (kcal) 356
Jumlah Lemak 0,3 g
Lemak jenuh 0,1 g
Lemak tak jenuh ganda 0,2 g
Lemak tak jenuh tunggal 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 55 mg
Kalium 1.001 mg
Jumlah Karbohidrat 83 g
Serat pangan 6 g
Gula 3,5 g
Protein 7 g
Vitamin A0 IUVitamin C3,8 mg
Kalsium65 mgZat besi1,4 mg
Vitamin D0 IUVitamin B60,8 mg
Vitamin B120 µgMagnesium65 mg
 

Posting Komentar